adplus-dvertising
21. The term " Operating System " means ________.
a. A set of programs which controls computer working
b. The way a computer operator works
c. Conversion of high-level language in to machine level language
d. The way a floppy disk drive operates
Answer: (a).A set of programs which controls computer working

22. The operating system of a computer serves as a software interface between the user and the ________.
a. Hardware
b. Peripheral
c. Memory
d. Screen
Answer: (a).Hardware

23. Routine is not loaded until it is called. All routines are kept on disk in a relocatable load format. The main program is loaded into memory & is executed. This type of loading is called _________
a. Static loading
b. Dynamic loading
c. Dynamic linking
d. Overlays
Answer: (c).Dynamic linking

24. Unix Operating System is an __________.
a. Time Sharing Operating System
b. Multi-User Operating System
c. Multi-tasking Operating System
d. All the Above
Answer: (d).All the Above

25. Which file system does DOS typically use ?
a. FAT16
b. FAT32
c. NTFS
d. WNFS
Answer: (a).FAT16

26. The program is known as _________ which interacts with the inner part of called kernel.
a. Compiler
b. Device Driver
c. Protocol
d. Shell
Answer: (d).Shell

27. Identify the odd thing in the services of operating system.
a. Accounting
b. Protection
c. Error detection and correction
d. Dead lock handling
Answer: (c).Error detection and correction

28. Cryptography technique is used in ________.
a. Polling
b. Job Scheduling
c. Protection
d. File Management
Answer: (c).Protection

29. Which of the following is not advantage of multiprogramming?
a. Increased throughput
b. Shorter response time
c. Decreased operating system overhead
d. Ability to assign priorities to jobs
Answer: (c).Decreased operating system overhead

30. Which technique was introduced because a single job could not keep both the CPU and the I/O devices busy?
a. Time-sharing
b. Spooling
c. Preemptive scheduling
d. Multiprogramming
Answer: (d).Multiprogramming

Page 3 of 57