adplus-dvertising
11. Dual mode operating system of computer system has operations of
a. 1mode
b. 2modes
c. 3modes
d. 4modes
Answer: (b).2modes

12. Logical extension of multiprogramming of operating system is
a. time sharing
b. multi tasking
c. single programing
d. both a and b
Answer: (d).both a and b

13. UNIX was initially developed at
a. Bell Labs
b. Nasa Labs
c. Microsoft Labs
d. Kaspersky Labs
Answer: (a).Bell Labs

14. Win32 application programming interfaces of operating system is for
a. windows
b. Unix
c. Linux
d. Solaris
Answer: (a).windows

15. Which of the following will determine your choice of systems software for your computer ?
a. Is the applications software you want to use compatible with it ?
b. Is it expensive ?
c. Is it compatible with your hardware ?
d. Both 1 and 3
Answer: (d).Both 1 and 3

16. What is a shell ?
a. It is a hardware component
b. It is a command interpreter
c. It is a part in compiler
d. It is a tool in CPU scheduling
Answer: (b).It is a command interpreter

17. The operating system manages ________.
a. Memory
b. Processor
c. Disk and I/O devices
d. All of the above
Answer: (d).All of the above

18. The Hardware mechanism that enables a device to notify the CPU is called __________.
a. Polling
b. Interrupt
c. System Call
d. None of the above
Answer: (b).Interrupt

19. A program at the time of executing is called ________.
a. Dynamic program
b. Static program
c. Binded Program
d. A Process
Answer: (d).A Process

20. If you don't know which version of MS-DOS you are working with, which command will you use after booting your operating system ?
a. Format command
b. FAT command
c. VER command
d. DISK command
Answer: (c).VER command

Page 2 of 57