adplus-dvertising
1. _______ OS pays more attention on the meeting of the time limits.
a. Distributed
b. Network
c. Real time
d. Online
Answer: (c).Real time

2. Real time systems are ________.
a. Primarily used on mainframe computers
b. Used for monitoring events as they occur
c. Used for program development
d. Used for real time interactive users
Answer: (b).Used for monitoring events as they occur

3. In ______ OS, the response time is very critical.
a. Multitasking
b. Batch
c. Online
d. Real-time
Answer: (d). Real-time

4. Which scheduling policy is most suitable for a time-shared operating system
a. Shortest-job First.
b. Elevator.
c. Round-Robin.
d. First-Come-First-Serve.
Answer: (c).Round-Robin.

5. The basic types of OS are ...................
a. batch and time sharing
b. sequential and real time
c. direct and interactive
d. batch and interactive
Answer: (d).batch and interactive

6. In real time operating system
a. all processes have the same priority
b. a task must be serviced by its deadline period
c. process scheduling can be done only once
d. kernel is not required
Answer: (b).a task must be serviced by its deadline period

7. Hard real time operating system has ___ jitter than a soft real time operating system.
a. less
b. more
c. equal
d. none of the mentioned
Answer: (a).less

8. For real time operating systems, interrupt latency should be
a. minimal
b. maximum
c. zero
d. dependent on the scheduling
Answer: (a).minimal

9. In rate monotonic scheduling
a. shorter duration job has higher priority
b. longer duration job has higher priority
c. priority does not depend on the duration of the job
d. none of the mentioned
Answer: (a).shorter duration job has higher priority

10. In which scheduling certain amount of CPU time is allocated to each process?
a. earliest deadline first scheduling
b. proportional share scheduling
c. equal share scheduling
d. none of the mentioned
Answer: (b).proportional share scheduling

Page 1 of 7