adplus-dvertising
1. Which of the following shift operations divide a signed binary number by 2 ?
a. Logical left shift
b. Logical right shift
c. Arithmetic left shift
d. Arithmetic right shift
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).Logical right shift

2. Normally digital computers are based on
a. AND and OR gates
b. NAND and NOR gates
c. NOT gate
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).NAND and NOR gates

3. BCD stands for
a. Boolean code definition
b. Binary coded division
c. Binary coded decimal
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).Binary coded decimal

4. The basic circuit ECL supports the
a. NAND logic
b. NOR logic
c. EX-OR logic
d. OR-NOR logic
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).OR-NOR logic

5. An adder-subtractor single unit can be designed using full adder and
a. OR gates
b. XOR gates
c. NOR gates
d. NAND gates
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).XOR gates

6. Which of the following is not a universal building block ?
a. 2 input NAND gate
b. L3 input NAND gate
c. 2 input XOR gate
d. None of the above
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (c).2 input XOR gate

7. CARRY in half adder can be obtained using
a. EX-OR gate
b. AND gate
c. OR-gate
d. EX-NOR gate
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).AND gate

8. A NAND gate has inputs A and B. It's output is connected to the both of the inputs of another NAND gate. An equivalent gate for these two NAND gates is
a. OR gate
b. AND gate
c. NOR gate
d. XOR gate
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (b).AND gate

9. The operation which commutative but not associative is
a. AND
b. OR
c. XOR
d. NAND
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (d).NAND

10. In which of the following gates, the output is 1 if and only if at least one input is 1?
a. OR
b. NOR
c. AND
d. NAND
View Answer Report Discuss Too Difficult!
Answer: (a).OR

Page 1 of 12