adplus-dvertising
11. The inverter OR gate and AND gate are called decision-making elements because they can recognize some input _____ while disregarding others. A gate recognizes a word when its output is _____
a. words, high
b. bytes, low
c. bytes, high
d. character, low
Answer: (a).words, high

12. The functional difference between SR flip-flop and JK flip-flop is that
a. JK flip-flop is faster than SR flip-flop
b. JK flip-flop has a feed back path
c. JK flip-flop accepts both inputs 1
d. JK flip-flop does not require external clock
Answer: (c).JK flip-flop accepts both inputs 1

13. With an RS latch a high S and low R sets the output to _____ ; a low S and a high R _____ the output to low.
a. No change, set
b. Race, high
c. high, reset
d. set, reset
Answer: (c).high, reset

14. Flip-flop outputs are always
a. complimentary
b. the same
c. independent of each other
d. same as inputs
Answer: (a).complimentary

15. A NOR gate has two or more input signals. All input must be _____ to get a high output.
a. low
b. high
c. some low some high
d. 1's
Answer: (a).low

16. An inverter is also called a _____ gate.
a. NOT
b. OR
c. AND
d. NAND
Answer: (a).NOT

17. With a NAND latch a low R and a low S produce a _____ condition.
a. race
b. set
c. reset
d. no change
Answer: (a).race

18. The simplified form of the Boolean expression (X + Y + XY)(X + Z) is
a. X + Y + Z
b. XY + YZ
c. X + YZ
d. XZ + Y
Answer: (c).X + YZ

19. De Morgan's first theorem says that a NOR gate is equivalent to a bubbled _____ gate.
a. AND
b. XAND
c. XOR
d. NOR
Answer: (a).AND

20. A combinational logic circuit which is used when it is desired to send data from two or more source through a single transmission line is known as
a. encoder
b. decoder
c. multiplexer
d. demultiplexer
Answer: (c).multiplexer

Page 2 of 12