11. In third angle projection method, the object is supposed to be in
a. First quadrant
b. Second quadrant
c. Third quadrant
d. Fourth quadrant
Answer: (c).Third quadrant

12. Projection line is
a. Continuous thick line
b. Continuous thin line
c. Chain thin line
d. Dashed line
Answer: (b).Continuous thin line

13. The orthographic projection, projection lines are ____ to each other.
a. Parallel
b. Perpendicular
c. Inclined
d. Any of the above
Answer: (a).Parallel

14. The front view of a cube, when it resting on HP on one of its faces and one other face is parallel to VP, is
a. Square
b. Rectangle
c. Parallelogram
d. Triangle
Answer: (a).Square

15. By which ,we can take a view of an object from different directions and different distances ?
a. Projection
b. Rotation
c. Translation
d. Scaling
Answer: (a).Projection

16. The centre of projection for parallel projectors is at
a. Zero
b. Infinity
c. One
d. None of these
Answer: (b).Infinity

17. The orthographic projection that show more than one side of an object are called
a. Axonometric projection
b. Isometric projection
c. Both a & b
d. None of these
Answer: (c).Both a & b

18. The projection that can be viewed as the projection that has a centre of projection at a finite distance from the plane of projection are called
a. Parallel  projection
b. Perspective projection
c. Isometric projection
d. None of these
Answer: (b).Perspective projection

19. The perspective projection is more practical because the distant objects appear
a. Smaller
b. Larger
c. Neither smaller nor larger
d. None of these
Answer: (a).Smaller

20. A line can be represented by
a. One point
b. Two points
c. Three points
d. Four points
Answer: (b).Two points

Page 2 of 8