adplus-dvertising
11. The way in which the data item or items are logically related defines …..
a. storage structure
b. data structure
c. data relationship
d. data operation
Answer: (b).data structure

12. The logical or mathematical model of a particular organization of data is called a ………
a. Data structure
b. Data arrangement
c. Data configuration
d. Data formation
Answer: (a).Data structure

13. The simplest type of data structure is ………………
a. Multidimensional array
b. Linear array
c. Two dimensional array
d. Three dimensional array
Answer: (b).Linear array

14. Linear arrays are also called ……………….
a. Straight line array
b. One-dimensional array
c. Vertical array
d. Horizontal array
Answer: (b).One-dimensional array

15. The data structure which is one ended is ………………
a. queue
b. stack
c. tree
d. graph
Answer: (b).stack

16. A list which displays the relationship of adjacency between elements is said to be
a. linear
b. non linear
c. linked list
d. trees
Answer: (a).linear

17. Which of the following data structure is not linear data structure?
a. Arrays
b. Linked lists
c. Both of above
d. None of above
Answer: (d).None of above

18. Which of the following data structure is linear data structure?
a. Trees
b. Graphs
c. Arrays
d. None of above
Answer: (c).Arrays

19. Which of the following statement is false ?
a. Arrays are dense lists and static data structure
b. data elements in linked list need not be stored in adjecent space in memory
c. pointers store the next data element of a list
d. linked lists are collection of the nodes that contain information part and next pointer
Answer: (c).pointers store the next data element of a list

20. Which of the following sorting algorithm is of divide-and-conquer type?
a. Bubble sort
b. Insertion sort
c. Quick sort
d. All of above
Answer: (c).Quick sort

Page 2 of 16