adplus-dvertising
71. Student(ID, name, dept name, tot_cred)
In this query which attribute form the primary key?
a. Name
b. Dept
c. Tot_cred
d. ID
Answer: (d).ID

72. Which one of the following is a procedural language ?
a. Domain relational calculus
b. Tuple relational calculus
c. Relational algebra
d. Query language
Answer: (c).Relational algebra

73. The_____ operation allows the combining of two relations by merging pairs of tuples, one from each relation, into a single tuple.
a. Select
b. Join
c. Union
d. Intersection
Answer: (b).Join

74. The result which operation contains all pairs of tuples from the two relations, regardless of whether their attribute values match.
a. Join
b. Cartesian product
c. Intersection
d. Set difference
Answer: (b).Cartesian product

75. The _______operation performs a set union of two “similarly structured” tables
a. Union
b. Join
c. Product
d. Intersect
Answer: (a).Union

76. The most commonly used operation in relational algebra for projecting a set of tuple from a relation is
a. Join
b. Projection
c. Select
d. Union
Answer: (c).Select

77. The _______ operator takes the results of two queries and returns only rows that appear in both result sets.
a. Union
b. Intersect
c. Difference
d. Projection
Answer: (b).Intersect

78. A ________ is a pictorial depiction of the schema of a database that shows the relations in the database, their attributes, and primary keys and foreign keys.
a. Schema diagram
b. Relational algebra
c. Database diagram
d. Schema flow
Answer: (a).Schema diagram

79. The _________ provides a set of operations that take one or more relations as input and return a relation as an output.
a. Schematic representation
b. Relational algebra
c. Scheme diagram
d. Relation flow
Answer: (b).Relational algebra

Page 8 of 8