A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

Important Notice!

Dear users, compscibits.com is now permanently moved to compsciedu.com. Please update all your links and bookmarks accordingly. Soon, the site will be accessible through URL compsciedu.com only.

121. Consider the following circuit. To make it a Tautology the [?] should be:
a. NAND gate
b. AND gate
c. OR gate
d. EX-OR gate
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).NAND gate

122. When an inverter is placed between both inputs of an S-R flip flop, the resulting flip flop is:
a. JK flip-flop
b. D flip-flop
c. T flip-flop
d. None of these
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).D flip-flop

123. The Register or main memory location which contains the effective address of the operand is known as:
a. Pointer
b. Indexed register
c. Special Locations
d. Scratch pad
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).Pointer

124. Identify the logic function performed by the circuit shown
a. Exclusive-OR
b. AND
c. Exclusive-NOR
d. NOR
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Exclusive-NOR

125. When a tri-state logic device is in the third state, then:
a. it draws low current
b. it does not draw any current
c. it draws very high current
d. it presents a low impedance
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).it presents a low impedance

126. An example of a connective which is not associative is:
a. AND
b. OR
c. EX-OR
d. NAND
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).NAND

127. Essential hazards may occur in:
a. Combinational logic circuits
b. Synchronous sequential logic circuits
c. Asynchronous sequential logic circuits working in the fundamental mode
d. Asynchronous sequential logic circuits working in the pulse mode
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Asynchronous sequential logic circuits working in the fundamental mode

128. The characteristic equation of a T flip-flop is:

(A) Qn+1=TQ’n + T’ Qn              
(B) Qn+1=T+Qn
(C) Qn+1=TQn                   
(D) Qn+1= T’Q’n

The symbols used have the usual meaning.
a. A
b. B
c. C
d. D
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).A

129. The maximum size of main memory of a computer is determined by:
a. Operating System
b. Address Bus
c. Data Bus
d. Chipset
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Address Bus

130. In computer terminology, POST stands for:
a. Power Operating System
b. Push Pop Stack
c. Power On self Test
d. Power Storage
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Power On self Test