41. Data Models in DBMS are classified into ______ categories.
a. 3
b. 4
c. 5
d. 2
Answer: (a).3

42. Which of the following is example of Object based logical model ?
a. Entity Relationship Model
b. Hierarchical Model
c. Relational Model
d. Network Model
Answer: (a).Entity Relationship Model

43. Entity Relationship model consists of collection of basic objects called _________ and relationship among these objects.
a. functions
b. models
c. entities
d. None of these
Answer: (c).entities

44. Object which is distinguishable from other objects by specific set of attributes is called as ___________.
a. Classes
b. Entity
c. Attributes
d. None of these
Answer: (b).Entity

45. Association among several entities is called as _____________.
a. Extraction
b. Relationship
c. Combination
d. Association
Answer: (b).Relationship

46. ______________ express the number of entities to which another entity can be associated via a relationship set.
a. Logical Cardinality
b. Mapping Cardinality
c. Messaging Cardinality
d. None of these
Answer: (b).Mapping Cardinality

47. In Object Oriented Model values are stored into __________ variables.
a. Instance
b. Local
c. Static
d. Global
Answer: (a).Instance

48. Collection of tables to represent both data and relationship is described by _____________.
a. Relational Model
b. Entity Relation Model
c. Network Model
d. Entity Model
Answer: (a).Relational Model

49. Ability to modify schema of database in one level without affecting the schema definition in higher level is called as __________.
a. Data Independence
b. Data Isolation
c. Data Migration
d. Data Abstraction
Answer: (a).Data Independence

50. There are _________ levels of data independence.
a. 2
b. 1
c. 4
d. 3
Answer: (a).2

Page 5 of 19