31. Hierarchical model is also called
a. Tree structure
b. Plex Structure
c. Normalize Structure
d. Table Structure
Answer: (a).Tree structure

32. A main purpose of DBMS is to provide ____________ view of data to user.
a. Abstract
b. Partial
c. Complete
d. None of these
Answer: (d).None of these

33. ____________ means to hide certain details of how data is stored and maintain.
a. Data Abstraction
b. Data Integrity
c. Data Isolation
d. None of these
Answer: (a).Data Abstraction

34. There are _________ levels of data abstraction.
a. 2
b. 3
c. 4
d. 1
Answer: (b).3

35. In data abstraction which is lowest level of abstraction ?
a. View Level
b. Physical Level
c. Conceptual Level
d. None of these
Answer: (b).Physical Level

36. _______ of abstraction explains how data is actually stored and describes the Data Structure and Access methods used by database.
a. Conceptual Level
b. View Level
c. Physical Level
d. None of the above
Answer: (c).Physical Level

37. "What data is stored ?" is described by __________ level of abstraction in DBMS.
a. Physical
b. View
c. Conceptual
d. None of the above
Answer: (c).Conceptual

38. Part of entire database is shown by ________ level of abstraction.
a. Conceptual
b. Physical
c. View
d. None of these
Answer: (c).View

39. If user doesn't know anything about the complexity of database application then that user is called as _____________.
a. Naive User
b. Database Manager
c. Database Operator
d. Database Administrator
Answer: (a).Naive User

40. Data Model is collection of conceptual tools for describing
a. Data
b. Data Schema
c. Consistency Constaints
d. All of these
Answer: (d).All of these

Page 4 of 19