A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

1. The first Open University established in India is:
a. Yashwantrao Chavan Maharashtra Open University, Nasik
b. Nalanda Open University, Patna
c. Bhim Rao Ambedkar Open University, Hyderabad
d. Tamil Nadu Open University, Chennai
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Bhim Rao Ambedkar Open University, Hyderabad

2. In 1948, under whose Chairmanship a University Education Commission was set up to reconstruct University Education in India?
a. Sardar Vallabh Bhai Patel
b. Prof. P.C. Joshi
c. Dr. S. Radhakrishnan
d. Dr. Vikaram Sarabhai
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).Dr. S. Radhakrishnan

3. University and University-level institutions are categorised into:

(a) Central Universities (b) State Universities
(c) Private Universities (d) Deemed-to-be Universities
(e) Institutions of Higher Learning
(f) Civil Sector Institutions
a. (a), (c), (e) and (f)
b. (b), (d), (e) and (f)
c. (a), (b) (c) and (d)
d. (c), (d) (e) and (f)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).(a), (b) (c) and (d)

4. “e-Pathshala” is an initiative by:
a. UGC
b. CBSE
c. NCERT
d. NCTE
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).NCERT

5. The Council of Rural Institutes Authority is situated at:
a. Ludhiana
b. Ahmedabad
c. Pune
d. Hyderabad
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Hyderabad

6. Which of the following universities has received the Visitor's Award for the best Central University in India in Feb. 2017?
a. University of Hyderabad
b. Jawaharlal Nehru University
c. Banaras Hindu University
d. Tezpur University
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Jawaharlal Nehru University

7. Which of the following are the goals of higher education in India?

(a) Access
(b) Equity
(c) Quality and Excellence
(d) Relevance
(e) Value based education
(f) Compulsory and free education

Select the correct answer from the code given below:
a. (a), (b), (c), (d), (e) and (f)
b. (a), (b) and (e) only
c. (a), (b), (e) and (f)
d. (a), (b), (c), (d) and (e)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).(a), (b), (c), (d) and (e)

8. Which of the following has been ranked the best college in the country (2017) as per the National Institutional Ranking Framework (NIRF)?
a. Maharaja's College, Mysore
b. Miranda House, Delhi
c. St. Stephen's College, Delhi
d. Fergusson College, Pune
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).Miranda House, Delhi

9. Which of the following are the demerits of globalisation of higher education?

(a) Exposure to global curriculum
(b) Promotion of elitism in education
(c) Commodification of higher education
(d) Increase in the cost of education

Select the correct answer from the codes given below:
a. (a) and (d)
b. (a), (c) and (d)
c. (b), (c) and (d)
d. (a), (b), (c) and (d)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).(b), (c) and (d)

10. Which of the following statements are correct about deemed universities?

(a) The Governor of the State is the chancellor of deemed universities.
(b) They can design their own syllabus and course work.
(c) They can frame their own guidelines regarding admission and fees.
(d) They can grant degrees.

Select the correct answer from the codes given below:
a. (a), (b) and (c)
b. (b), (c) and (d)
c. (a), (c) and (d)
d. (a), (b), (c) and (d)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).(b), (c) and (d)

Page 1 of 8