adplus-dvertising
41. Which of the following code is also known as reflected code?
a. Excess-3 code
b. Gray code
c. Straight binary code
d. Error code
Answer: (b).Gray code

42. EXOR is the __________ of the binary number.
a. MSB to the next bit
b. LSB to the next bit
c. MSB of the previous bit
d. LSB of the previous bit
Answer: (a).MSB to the next bit

43. ASCII code is required for representing more than ________ characters.
a. 16
b. 8
c. 64
d. 32
Answer: (c).64

44. Why the 8-bit (MSB) is added in EBCDIC?
a. For carriage return
b. For making the total number of 1’s odd
c. For line feed
d. For parity
Answer: (d).For parity

45. What is the 8-bit EBCDIC representation of alphabet M?
a. 1100100
b. 11001001
c. 11010100
d. 010001
Answer: (c).11010100

46. Which of the following is not correct regarding EBCDIC?
a. It is used to represent more than 64 characters.
b. It is a 7-bit code.
c. A maximum of 128 different characters can be represented by this code.
d. None of the above
Answer: (b).It is a 7-bit code.

47. The MSB of _____________ is same as the MSB of the corresponding Gray code.
a. Alphanumeric code
b. Excess-3 code
c. Binary code
d. Gray code
Answer: (c).Binary code

48. How can you represent (08)10 in BCD?
a. 0000 1000
b. 0010 0011
c. 1001 0010 0001
d. 1001 0010
Answer: (a).0000 1000

49. In N-bits, you can represent the signed integers ranging from ___________.
a. 2 ^(N-1) to 2^ (N+1)
b. -2^(N-1) to 2^(N-1) -1
c. 2 ^(N+1) to 2^(N-1) +1
d. 2^ (N) to 2^ (N+1)
Answer: (b).-2^(N-1) to 2^(N-1) -1

50. How -5 is represented in hex format in 2’s complement in 8-bits?
a. (FB)16
b. (7F)16
c. (FF)16
d. (FA)16
Answer: (a).(FB)16

Page 5 of 7