adplus-dvertising
61. Which one of the following is the tightest upper bound that represents the time complexity of inserting an object into a binary search tree of n nodes?
a. O(n)
b. O(1)
c. O(log n)
d. O(n log n)
Answer: (c).O(log n)

62. Dividing a project into segments and smaller units in order to simplify analysis, design and programming efforts is called
a. Left right approach
b. Modular approach
c. Top down approach
d. Bottom up approach
Answer: (b).Modular approach

63. In what module multiple instances of execution will yield the same result even if one instance has not terminated before the next one has begun ?
a. Serially usable
b. Re-entrable module
c. Non reusable module
d. None of these
Answer: (b).Re-entrable module

64. The segment base is specified using the register named is
a. ORG instructions
b. TITLE instruction
c. ASSUME instruction
d. SEGMENT instruction
Answer: (a).ORG instructions

65. If special forms are needed for printing the output, the programmer specifies these forms through
a. IPL
b. JCL
c. Load modules
d. Utility programs
Answer: (b).JCL

66. The function(s) of the Storage Assignment is/are:
a. to assign storage to literals, and to ensure that the storage is allocated and appropriate locations are initialized
b. to assign storage to all temporary locations that are necessary for intermediate results
c. to assign storage to all variables referenced in the source program
d. All of the above
Answer: (d).All of the above

67. Instruction steps which can be written within the diamond-shaped box, of a flowchart is
a. S = B - C
b. IS A < 10
c. PRINT A
d. DATA X, 4Z
Answer: (b).IS A < 10

68. Language processor includes
a. assembler
b. compiler
c. interpreter
d. all of these
Answer: (d).all of these

69. Register or main memory location which contains the effective address of the operand is known as
a. pointer
b. indexed register
c. special location
d. scratch pad
Answer: (a).pointer

70. Name given to the organized collection of software that controls the overall operation of a computer is
a. working system
b. peripheral system
c. operating system
d. controlling system
Answer: (c).operating system

Page 7 of 9