adplus-dvertising
51. Find the odd man out:
a. tail
b. cut
c. wart
d. sed
Answer: (c).wart

52. Which of the following changes permission to deny write permission to group and others?
a. Chmod go-w filex
b. Chmod go w filex
c. Chmod go=w filex
d. None of the above
Answer: (a).Chmod go-w filex

53. Which of the following OS treats hardware as a file system?
a. UNIX
b. DOS
c. Windows NT
d. None of the above
Answer: (a).UNIX

54. An example of a memory management system call in UNIX is:
a. fork
b. mmap
c. sigaction
d. execve
Answer: (b).mmap

55. An example of a directory found in most UNIX system is:
a. usr
b. waitpid
c. brk
d. unmap
Answer: (a).usr

56. The “nice” command is used in Unix:
a. to decrease the priority of a process
b. to increase the priority of a process
c. to get the highest priority
d. both a and b
Answer: (d).both a and b

57. Which of the following is not an Unix Command ?
a. Whoami
b. wc
c. ls
d. put
Answer: (d).put

58. A system call in Linux operating system to create a new child process, which is a copy of the parent process:
a. access
b. fork
c. flock
d. exec
Answer: (b).fork

59. The environment variable in Linux, that contain a list of directories the shell automatically recognizes.
a. $PATH
b. $ENV
c. $USER
d. $GREP
Answer: (a).$PATH

60. In Linux, the subdirectory that contains system configuration files including user passwords:
a. /boot
b. /usr
c. /etc
d. /proc
Answer: (c)./etc

Page 6 of 7