adplus-dvertising
11. The most commonly used input device is
a. Mouse
b. Keyboard
c. Scanner
d. Printer
Answer: (b).Keyboard

12. Which keys allows user to enter frequently used operations in a single key stroke?
a. Function keys
b. Cursor control keys
c. Trackball
d. Control keys
Answer: (a).Function keys

13. The device which is used to position the screen cursor is
a. Mouse
b. Joystick
c. Data glove
d. Both a and c
Answer: (a).Mouse

14. _________ is used for detecting mouse motion.
a. Optical sensor
b. Rollers on the bottom of mouse
c. Both a and b
d. Sensor
Answer: (c).Both a and b

15. Trackball is
a. Two-dimensional positioning device
b. Three- dimensional positioning device
c. Pointing device
d. None of these
Answer: (a).Two-dimensional positioning device

16. Space ball provide________ degree of freedom.
a. 10
b. 6
c. 8
d. 12
Answer: (b).6

17. Which is the ball that can be rotated with the fingers or palm of the hand?
a. Space ball
b. Trackball
c. Both a and b
d. None of the above
Answer: (b).Trackball

18. ________ is used for 3D positioning and modeling, animation and other application.
a. Space ball
b. Trackball
c. Joystick
d. All of the above
Answer: (a).Space ball

19. Potentiometers mounted at the base of the joystick measures
a. The amount of movement
b. The direction
c. Position
d. Resolution
Answer: (a).The amount of movement

20. Pressure-sensitive joysticks are also called
a. Non movable stick
b. Joystick
c. Isometric joystick
d. None of these
Answer: (c).Isometric joystick

Page 2 of 3