A directory of Objective Type Questions covering all the Computer Science subjects. Here you can access and discuss Multiple choice questions and answers for various compitative exams and interviews.

Important Notice!

Dear users, compscibits.com is now permanently moved to compsciedu.com. Please update all your links and bookmarks accordingly. Soon, the site will be accessible through URL compsciedu.com only.

81. Let P(E) denote the probability of the event E. Given P(A) = 1, P(B) = 1/2, the values of P(A | B) and P(B | A) respectively are
a. 1/4, 1/2
b. 1/2, 1/14
c. 1/2, 1
d. 1, 1/2
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).1, 1/2

82. Let A be a sequence of 8 distinct integers sorted in ascending order. How many distinct pairs of sequences, B and C are there such that (i) each is sorted in ascending order, (ii) B has 5 and C has 3 elements, and (iii) the result of merging B and C gives A?
a. 2
b. 30
c. 56
d. 256
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).56

83. Let T(n) be the number of different binary search trees on n distinct elements. Then , where x is
a. n-k+1
b. n-k
c. n-k-1
d. n-k-2
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).n-k

84. Let G be an arbitrary graph with n nodes and k components. If a vertex is removed from G, the number of components in the resultant graph must necessarily lie between
a. k and n
b. k - 1 and k + 1
c. k - 1 and n - 1
d. k + 1 and n - k
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).k - 1 and n - 1

85. Which of the following is a valid first order formula ? (Here α and β are first order formulae with x as their only free variable)
a. A
b. B
c. C
d. D
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).D

86. Consider the following formula a and its two interpretations I1 and I2. Which of the following statements is true?
a. I1 satisfies α, I2 does not
b. I2 satisfies α, I1 does not
c. Neither I2 nor I2 satisfies α
d. Both I1 and I2 satisfy α
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (d).Both I1 and I2 satisfy α

87. m identical balls are to be placed in n distinct bags. You are given that m ≥ kn, where, k is a natural number ≥ 1. In how many ways can the balls be placed in the bags if each bag must contain at least k balls?
a. A
b. B
c. C
d. D
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).B

88. Consider the following recurrence relation. The value of T(m^2) for m ≥ 1 is
a. (m/6) (21m - 39) + 4
b. (m/6) (4m^2 - 3m + 5)
c. (m/2) (m^2.5 - 11m + 20) - 5
d. (m/6) (5m^3 - 34m^2 + 137m - 104) + (5/6)
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (b).(m/6) (4m^2 - 3m + 5)

89. Let f : A → B be an injective (one-to-one) function.

Define g : 2^A → 2^B as :
g(C) = {f(x) | x ∈ C}, for all subsets C of A.
Define h : 2^B → 2^A as :
h(D) = {x | x ∈ A, f(x) ∈ D}, for all subsets D of B.

Which of the following statements is always true ?
a. g(h(D)) ⊆ D
b. g(h(D)) ⊇ D
c. g(h(D)) ∩ D = ф
d. g(h(D)) ∩ (B - D) ≠ ф
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (a).g(h(D)) ⊆ D

90. Consider the set {a, b, c} with binary operators + and × defined as follows :

+ a b c × a b c
a b a c a a b c
b a b c b b c a
c a c b c c c b

For example, a + c = c, c + a = a, c × b = c and b × c = a. Given the following set of equations :

(a × x) + (a × y) = c
(b × x) + (c × y) = c

The number of solution(s) (i.e., pair(s) (x, y)) that satisfy the equations is :
a. 0
b. 1
c. 2
d. 3
View Answer Report Discuss Too Difficult! Search Google
Answer: (c).2