1. Which was the first purely object oriented programming language developed?
a. Java
b. C++
c. SmallTalk
d. Kotlin
Answer: (c).SmallTalk

2. Which of the following best defines a class?
a. Parent of an object
b. Instance of an object
c. Blueprint of an object
d. Scope of an object
Answer: (b).Instance of an object

3. Who invented OOP?
a. Alan Kay
b. Andrea Ferro
c. Dennis Ritchie
d. Adele Goldberg
Answer: (a).Alan Kay

4. What is the additional feature in classes that was not in structures?
a. Data members
b. Member functions
c. Static data allowed
d. Public access specifier
Answer: (b).Member functions

5. Which is not feature of OOP in general definitions?
a. Code reusability
b. Modularity
c. Duplicate/Redundant data
d. Efficient Code
Answer: (c).Duplicate/Redundant data

6. Pure OOP can be implemented without using class in a program. (True or False)
a. True
b. False
c. May be
d. Can't say
Answer: (b).False

7. Which Feature of OOP illustrated the code reusability?
a. Polymorphism
b. Abstraction
c. Encapsulation
d. Inheritance
Answer: (d).Inheritance

8. Which language does not support all 4 types of inheritance?
a. C++
b. Java
c. Kotlin
d. Small Talk
Answer: (b).Java

9. How many classes can be defined in a single program?
a. Only 1
b. Only 100
c. Only 999
d. As many as you want
Answer: (d).As many as you want

10. When OOP concept did first came into picture?
a. 1970’s
b. 1980’s
c. 1993
d. 1995
Answer: (a).1970’s

Page 1 of 11
prepbytes affliate link